9/30/2011

Vegyszermentes tisztítás – mosógolyó

Egyik ismerősöm javaslatára kipróbáltam a mosógolyót. Nagyon elégedett vagyok vele, így a háztartásunkból teljesen száműztem a vegyszeres mosószereket. A foltokat mosószappannal dörzsölöm be a mosás előtt, na ez egy tuti tipp, mert eddig mindent sikerült patyolattisztára mosnom. Ajánlom mindenkinek!

Nézzük, hogy is működik ez a golyó:
A mosógolyó belsejében található ásványi- és kerámiagolyók súrlódásuk révén negatív ionokat generálnak, amik – a hagyományos mosószerhez hasonlóan – csökkentik a víz felületi feszültségét, elősegítve, hogy a víz a szövetek szálainak mélyére hatoljon.
Az infravörös sugárzás felbontja a víz molekuláris hidrogén szerkezetét apró fürtökre melyek aktiválódnak és elősegítik a molekuláris mozgást, behatolási és tisztító erőt. A negatív sugárzás elősegíti a szennyező anyag tapadásának lazítását az anyagokon így a szennyeződés könnyen eltávolítható mosószer nélkül.
Az összetevők erősen csökkentik a klór mennyiségét a vízben, csökkentik a keménységét így növelik a mosó képességet.
A golyó használata kitisztítja a mosógépben található lerakodásokat, baktériumokat, a mosott ruha ezért sokkal higiénikusabb lesz. Egyéb tulajdonságai közé tartozik, hogy a ruhanemű mosáskor csökkenti a bekövetkező elektrosztatikusságot, antibakteriális és penészölő hatású, nem irritálja a bőrt és nem okoz allergiás reakciót, és csökkenti a vízkő és szilárd mosószer maradványok képződését a mosógépben. Az általános szennyezettségű (folt nélküli, mindennapos viseletnek kitett) ruhákhoz használható mosógolyó 1000 mosásra alkalmas.
Mosógolyó használata:
A mosólabda használata egyszerű és könnyen elsajátítható. Tegye bele a mosógolyót a mosógépbe a ruhák közé. Előáztatásra nincs szükség. A mosógolyó az első mosást követő 2-3 éven belül használható a megadott mosásszámra. Első néhány használat alkalmával feltétlen javasolt a mosógép szűrőjét ellenőrizni a mosást követően és szükség esetén megtisztítani azt a vízkő és mosószer maradványoktól. A hatásfok megőrzése érdekében javasolt a mosógolyót a használat után csapvízzel, átöblíteni, illetve a mosás kezdetekor száraz mosólabdát használni. Havonta legalább egy alkalommal javasolt napos helyre tenni és hagyni kiszáradni. 1 mosógolyó egyszerre 5 kg ruhanemű mosásához alkalmas. Az igazán erősen szennyezett ruhanemű esetén a mosólabda mellett elegendő a szokásos mosószer mennyiségének egyötödét használni. A mosógolyó a mosás hőmérsékletétől függetlenül használható, már 30 foktól. Amennyiben ruháit többségében magas hőmérsékleten mossa, a termék hamarabb elhasználódhat.
A  mosógolyó használatának előnyei:
 • Mivel a mosás során semmilyen vegyi anyagot nem használ, így nem marad a mosott ruhában vegyszer maradék, mely allergiát, vagy bőr irritációt okozhat.
 • Megvédi a ruhaanyagokat az oxidációtól, elszíneződéstől és fakulástól, segít fenntartani az anyagok rugalmasságát, melyeket az átlagos városi klóros víz, erősen rongál.
 • Az összetevőknek antibakteriális hatása van, mely a gyermekruhák és öreg, beteg, allergiás személyek ruhájának mosására különösen javasolt.
 • A ruhák mosás közben nem csomósodnak össze.
 • A használatával pénzt és energiát takarít meg, védi a környezetet a vegyi anyagok károsításától, ez valóban egy, két legyet egy csapásra megoldás!

4 megjegyzés:

 1. "Az infravörös sugárzás felbontja a víz molekuláris hidrogén szerkezetét apró fürtökre melyek aktiválódnak és elősegítik a molekuláris mozgást, behatolási és tisztító erőt". - olvasom. Hogyan alakul ki az infravörös sugárzás? Margó

  VálaszTörlés
 2. Kedves Margit! Az infravörös sugárzás benne van a látható fényben, és a leírt módon aktiválódik a mosógolyó hatására. Nem vagyok fizikus, de nálam működik ez a folyamat! Üdv. Szilvi

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm a válaszod. Hol lehet Magyarországon mosógolyót vásárolni? Margit

  VálaszTörlés
 4. Bevallom én az olcsóbb változatot (600-1000 Ft) próbáltam ki, a vaterán licitáltam rá. A környezetemben mindenki ezt használja...

  VálaszTörlés

Ökopiac 2017.10.07.