Nem veszek semmit!

A „Nem  veszek semmit” rovatban, szeretnénk az emberek figyelmét felhívni a mértéktelen vásárlásokra, a túlfogyasztásra, ami együtt jár számos a környezetet  károsító folyamattal. Különböző reklámokkal próbálják belénk sulykolni, hogy mennyi minden létfontosságú a számunkra és lassan már észre sem vesszük, hogy valójában semmi szükségünk a legtöbb kacatra, rossz minőségű árura vagy egészségtelen ételre az otthonunkban. Sajnos a fogyasztói társadalom már olyan mértékben diktálja belénk az elvárt normát, hogy azt vesszük észre, hogy csak akkor vagyunk boldogok és elégedettek ha vehetünk, vásárolhatunk.
Álljunk meg egy pillanatra és gondolkodjunk el azon, mi lenne ha másképp élnénk és az ökológiai lábnyomunkat csökkentenénk! (Ökológiai lábnyom: megmutatja, hogy az egyes emberek életmódjukkal a Föld mekkora részét veszik igénybe, hány hektár terület tartja el őket jelenlegi fogyasztási szintjükön.) Mit tehetünk ezért? Például ha elromlik, eltörik, megreped, elszakad, kilukad ne dobjuk ki, csináljuk vagy csináltassuk meg, javítsuk vagy javíttassuk meg, ragasszuk, varrjuk vagy tegyünk bármit, de semmiképp se fussunk el a legközelebbi hiper-szuper marketbe, ahol viszonylag olcsón vehetünk másikat. Nyilván vannak esetek mikor ezt a lépést nem tudjuk kikerülni, nem is ezekre az esetekre gondoltunk.
Ha kertes házban élsz, akkor miért nem komposztálsz és miért nincs konyhakerted? Nem nagy ördöngösség, csak határozzuk el magunkat! Miért nem jársz könyvtárba? Miért nem kéred és adod kölcsönbe a filmeket, cd-ket, dvd-ket? Erre még nem is gondoltál?
Ilyen és ehhez hasonló tippeket, ötleteket adunk neked ebben a rovatban és bízhatsz benne, hogy a jövőben több pénzed marad, ráadásul még egészségesebb életed is lehet, arról az örömről vagy boldogságról már beszélve, mikor elkészül egy mű vagy étel, a te szorgoskodásodnak köszönhetően.
Hát induljon a fogyasztói böjt!
Sok sikert hozzá!
.
.
.
 .

Nincsenek megjegyzések:

Ökopiac 2017.10.07.