A nevelés

A környezettudatos nevelést már egészen kicsi korban kell kialakítani. Gyermekeinknek példát kell mutatnunk, hiszen amit a családban lát, az lesz számára a meghatározó. Érdemes korán elkezdeni a tudatos nevelést, hogy nagyobb korában ő is okosan, a környezettel, a Földdel barátságban élhessen. A családi nevelés nagyon fontos és az eredmény attól függ, hogy a szülők milyen beállítottságúak, milyen családmodellt követnek, (szokások, napirend, hulladékkezelés stb.) és miszerint alapozzák meg a környezettudatos, természetbarát érzelmeket.
Hogyan kezdjük el a nevelést?
  • Mutass példát: ne szemetelj! Sem az utcán, erdőben pláne, de máshol se. Tanítsd meg gyermeked a kuka használatára.
  • Szelektíven gyűjtsétek a hulladékot. A gyerekek imádják a kukásautókat, mutasd meg neki, hogy hogyan viszik el a szemetet. Ha van rá lehetőségetek, csináljatok kerti komposztálót.
  • Tanítsd meg az energiatakarékosságra. Használj energiatakarékos izzót, ne használj feleslegesen energiát.
  • Tanítsd meg a gyermekednek, hogy ha kimennek a szobából, kapcsolják le maguk után a villanyt.
  • Ültessetek együtt! Válasszátok ki, vegyétek meg és mutasd meg csemetédnek, hogy hogyan ültetjük a növényeket.  Utána gondozzátok (gazolás, öntözés stb.) együtt a kis kertetek.
  • Az ételt nem pazaroljuk!  Szoktasd rá gyermeked, hogy annyi ételt vegyen a tányérjára, amennyit meg is tud enni.
  • Kiránduljatok, sétáljatok sokat a természetben.  Ha gyermeked kapcsolatba kerül az állat- és növényvilággal,  később óvni fogja.
A környezettudatos nevelés célja, hogy olyan állampolgárokat neveljen, akik jól ismerik a biológiai és fizikai környezetet és annak problémáit, tudják, hogyan segíthetnek a problémák megoldásában, és ehhez rendelkeznek a megfelelő motivációval. 
- William Stapp -

Ökopiac 2017.10.07.