Zöld kert

Neveljünk kis kertészeket
Gyermekünket már egészen kicsi kortól bevonhatjuk a kertészkedésbe. A részükre készült kerti szerszámokkal akár áshatnak, gyomlálhatnak, gereblyézhetnek, veteményezhetnek, virágokat ültethetnek, öntözhetnek vagy akár palántázhatnak is.
De hogyan is kezdjünk hozzá?
Ha nincs kertünk, nem baj, ne tartson vissza minket egy kis kertészkedéstől: elég egy erkély, pár virágcserép, kis föld és magvak amiket ültethet a kicsi. Utána már csak öntözni kell a magokat, azok pedig napról napra kihajtanak, növekednek. Csemeténk könnyedén megtanulhatja, mit jelent a felelősség és a másokról való gondoskodás.
Ne feledjük: a növények is élőlények, akik a maguk módján meghálálják a gondos törődést. Gyermekünk büszke lesz és örömmel fogja lesni a növényei fejlődését, hogyan kel ki a mag, hogyan bokrosodik, virágzik, nevel termést. Teljesen mindegy milyen magot, palántát adunk neki, mindegyik érdekes számára.
Tegyük nagyon személyessé ezt az első élményt, így megadjuk gyermekünknek a kezdőlépést a természet szeretetéhez.

Zöldfülű kertészek
Ha kertről van szó, megfelelő öltözék szükséges “zöldfülű” kertészünknek. Az egyszer biztos,  hogy a rajta lévő ruházat koszos lesz, így elég egy játszós nadrág, pulcsi, cipő. Esetleg kössünk a gyerekre egy kötényt. Jól jön egy kalap napsütésben vagy egy sapka hűvös szélben. Ami még fontos lehet, az a kesztyű, mert pl. csalánba nyúlni csupasz kézzel igen kellemetlen érzés.
Mutasd meg, hogy mennyire élvezetes a kertben időt töltetni, így nagyon könnyű ösztönözni őket, ha látják jól érzed magad.
Ne akarjunk elsőre tökéletes kertet csinálni, nem is az a cél. Legyen inkább szórakozás az itt együtt töltött idő.
Biztos nagyon érdeklődő lesz és elfog halmozni ezer és ezer kérdéssel, legyünk türelmesek és próbáljunk mindenre válaszolni.
.

Zöld kert
Kertünkben jelöljük ki gyermekünk számára azt a pici részt ami az övé, amiért ő lesz majd felelős. Bízzuk rá, hogy milyen magot vagy palántát szeretne oda ültetni.
Teljesen mindegy, hogy csemeténk mit fog a kertecskéjébe ültetni, örömmel és nagy lelkesedéssel fogja figyelni, hogy hogyan kel ki a magból a növény, hogyan bokrosodik, virágzik és nevel termét.
Kérjük segítségét a gyomok kiszedéséhez, a gereblyézésben, a palánták ültetőgödreinek belocsolásában, a növénykék, magok, virágok ültetésében, betakarásában. Aztán bízzuk meg a locsolással is. Legyen állandó feladata pl. a virágágyások meglocsolása, eleinte persze szülői felügyelettel, hogy a virágok se “fulladjanak meg”. Például kapjon egy kis seprűt és fűnyírás után legyen az ő feladat a járda leseprése.
Ha kertünk nincs, csak erkélyünk, vagy egy naposabb sarok a lakásban, akkor is segíthet a gyerek nekünk. A virágátültetéseknél teheti ő a kavicsot a cserép aljára, egyengetheti a földet az átültetett növényen. Ráadásul nemcsak virágot nevelhetünk az erkélyen: tehetünk cserépbe fűszernövényt, koktélparadicsomot, epret.  Az öntözést itt is rábízhatjuk gyermekünkre, örömmel fogja elvégezni.
És miközben szépül a kertünk vagy az erkélyünk, beszélgethetünk a növényekről, bogarakról, gilisztákról. Mesélhetünk a vakondról, megleshetjük az ásónyomban kiforduló hangyákat.
Azonkívül, hogy a közös kertészkedés élménye mindenképpen pozitív és jobban összekovácsolja a családot, gyermekünk természet szeretetére nevelése hosszútávon nagyon jó befektetés. Később nemcsak a számítógép és tévé előtt fog ücsörögni, hanem fontos lesz számára a növények ültetése, gondozása, öntözése, mivel ez felelősséget jelent és ettől fontosnak érzi majd magát, magabiztosabb lesz. Hamarabb rálát majd az ok-okozati összefüggésekre (ha elveti a magot, az kihajt stb.) Végül a közösen elfogyasztott paradicsom értéke semmivel nem mérhető össze, hiszen az általa lett olyanná.
Nincs más teendő, lássunk hozzá!!

Kerti szerszámok
Nagyon fontos a méretre “szabott” kerti szerszám. Ma már nagyon sokféle kapható a boltokban, anyagát tekintve lehet műanyag, de ha hosszútávra gondolkodunk mindenképp fémből készült eszközöket vásároljunk.
Mik legyenek az ültetéshez szükséges eszközök?
A virágcserép lehet műanyag vagy agyag, mindkettő ugyanolyan jó és díszíthető.
Nagyon fontos a cserépalátét, mert segítségével alulról öntözhetjük a növényt.
Virágföld, ez lehet többfunkciós.
Sóder vagy kavics, fontos, hogy mindig tegyünk a cserép aljára, mielőtt töltjük virágfölddel, így a víz könnyebben elfolyik, a növény gyökere pedig nem ázik el.

Ökopiac 2017.10.07.