Zöld otthon


Mit tehetünk azért, hogy zöld háztartásban éljünk?
Alakítsuk át környezetünket, hogy környezetkímélő, egészségesebb, energiatakarékosabb legyen. Biztos vagyok abba, hogy a legtöbb családban, többször jár a mosógép, mint kellene, ezzel több mosószert is használunk és több víz kerül a csatornába. Feleslegesen folyatjuk a vizet, és pazaroljuk az áramot is. Vegyszerekkel tele, drága tisztítószereket használunk, nem szelektáljuk a hulladékot és még sorolhatnám a listát. Változtassunk ezen! Számtalan környezetkímélő módszer létezik, hogy otthonunkat tisztán tartsuk, természetes szerekkel is csodákat lehet művelni, mint pl. a szódabikarbónával, ecettel, illóolajokkal. A vegyszermentes megoldások csökkentik az allergia veszélyeit.
Kezdjük a változtatás kisebb lépésekkel!
  • Ha 1-2 fokkal lejjebb állítjuk a termosztátot, bojlert vagy hűtőt és energiatakarékos fényforrásokat használunk, ezresekkel csökkenthetjük a számlánkat havonta.
  • Mosogatáskor, fogmosáskor ne folyassuk feleslegesen a vizet.
  • Használjuk otthoni vízszűrőt ahelyett, hogy naponta több műanyag flakont dobunk ki a szemetesbe.
  • Gyűjtsük szelektíven a szemetet. Válasszuk szét a papír, fém, üveg, műanyag, zöld, szerves, veszélyes (elem, gyógyszereke stb.) hulladékokat és az arra alkalmas gyűjtőkbe dobjuk ki. Akinek kertje van, annak könnyebb a dolga, hiszen a zöld hulladékot komposztálhatja növényei számára.
  • Az étkezéseknél elsősorban használjunk helyben előállított alapanyagokat!
  • Tudatosan vásároljunk élelmiszert is!
  • Csak annyit és azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van és figyeljünk oda arra, hogy a lehető legkevesebb mérgező hatásnak tegyük ki magunkat.
  • Ha helyben termelt élelmiszereket választunk és kevés előre feldolgozott alapanyagot használunk valamint csökkentjük hús és tejtermék-fogyasztásunkat, azzal óvjuk környezetünket is. Továbbá a csomagolóanyagok visszaszorítása is fontos teendő, piacon saját kosarunkba vásároljunk, és ne kérjünk minden boltban műanyag zacskót!
Az oldalon segítséget szeretnénk nyújtani azoknak az embereknek, akiket érdekel a környezetvédelem és felelősséget éreznek a Földünk iránt. Hasznos információkat, cikkeket olvashatsz az oldalon, amelyek segítik a környezettudatos életmód kialakítását, követését.
Mutassunk példát a gyerekeknek, hiszen amit lát, az lesz a számára a követendő cselekedett!

Ökopiac 2017.10.07.